библиотеката в Турция

Чудесата на света ни заобикалят, но един живот няма да ни стигне, за да ги видим с очите си. А има толкова много приказни места по света, за които дори не подозираме.

Ето и седем чудеса на света, за които вероятно не сте чували:

  1. Оризовите тераси Банауе, Филипини

Разположени в административния регион Кордилера на Лусон, те са създадени от народа Ифугао преди повече от 1000 години и все още се използват от фермерите за отглеждане на ориз.

  1. Кулата на Херкулес, Испания

Това е римски фар, построен през 14 г. пр. н. е. на брега на Испания. Някога той е бил един от двата фара в Европа. Първоначално кулата е построена в чест на древния финикийски бог Мелкарт. През 1492 г. обаче мощно земетресения нанася сериозни щети на кулата. Тя е преустроена няколко пъти, но все още удържа на времето и радва туристите.

  1. Торун, Полша

Торун е един от най-старите градове в Полша, столица на провинция Померания с 200 000 жители. Основан е от херцог Мешко I в началото на 10 век, за да отбранява търговския път между Краков и Гданск.

  1. Метеора, Гърция

Метеора е група от 24 манастира, построени върху естествени скални стълбове от пясъчник между 9-ти и 12-ти век след Христа. Монасите са стигали до тях по специални стълби или са използвали въжета.

  1. Баган, Мианмар

Този внушителен археологически обект се намира в района на Айеруади в Мианмар и е дом на над 2200 храма. Храмовете са построени от крале от династията Баган между 11-ти и 13-ти век.

  1. Библиотека на Целзий, Турция

Библиотеката е построена от римския император Юстиниан I в Ефес в съвременна Турция в чест на неговия чичо – римският сенатор Тиберий Юлий Целз Полемеанус.

  1. Тунелът на любовта, Украйна

Това е железопътен тунел от дива растителност между град Клеван и село Оржев. Гледката действително изглежда много романтично и приказно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *