река

На планетата ни има безброй природни забележителности, които се открояват със своята красота и уникалност. От мащабни планини до подземни пещери, светът около нас е изпълнен с невероятни чудеса. В тази статия ще ви представим някои от най-интересните природни забележителности, които ни напомнят за изумителната разнообразие на нашата планета.

1. Величественият Гранд Каньон

Гранд Каньон в Аризона, САЩ, е един от най-големите и впечатляващи каньони на света. Този чудесен планински образец, изсечен от реката Колорадо, е с дълбочина от около 1,8 километра и предлага невероятни гледки и сложни геоложки образования.

2.  Амазонска екваториална гора

Това е най-голямата дъждовна гора на света и се простира над 5,5 милиона квадратни километра в Южна Америка и се простира на територията на 8 държави. Този изключително богат биологичен резерват съдържа невероятно разнообразие от видове растения и животни, включително някои от най-рядките и загубени видове на планетата.

3. Антарктида

Това е най-студеното място, въпреки че се намира на Южния полюс. По отношение на Световния океан Антарктида е издигната повече от другите континенти, има най-ниска относителна влажност, най-силни и продължителни ветрове и най-значителна слънчева радиация. На пръв поглед това е сурова земя, направена изцяло от лед. Но това не е така! Тук можете да намерите водорасли, гъби и дори цветя –  чудесна причина да видите всичко това с очите си!

4. Мистичните подземни пещери – Карлсбад

Карлсбад в Ню Мексико, САЩ, са най-големите подземни пещери в света. Тези пещери са изпълнени с невероятни сталактити и сталагмити, създаващи вълшебна атмосфера, която привлича милиони посетители годишно.

5. Живописното солено езеро – Карлсбад

Салар де Уюни в Боливия е древно пресъхнало езеро насред високопланинското южноамериканско плато в Андите, с надморска височина от 3650 метра, което е и най-голямата солена равнина в света. То съчетава уникалната красота на плоската солена повърхност с небесносини нюаси. През дъждовния сезон езерото се превръща в огледало и създава изключителни отражения.

6. Водопадът Анхел

Анхел е най-високият водопад на Земята. Общата му височина е 1054 м, но тъй като има два пада, максималното непрекъснато падане на водата е 807 м.  Разположен е на река Кереп на територията на Венецуела. Този красив природен феномен създава дъжд от вода и дъга, която се вижда от далеч.

Тези природни забележителности са само малка част от богатството на нашата планета. От горещите пустини до ледените поля, Земята е изпълнена с удивителни природни чудеса, които ни накарват да се чувстваме благодарни и уважаващи сред всички тези невероятни явления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *